НА ПЕЧЕНІЖЧИНІ ВІДКРИТО SMART-ЛАБОРАТОРІЮ

9 листопада 2021 року відбулося урочисте відкриття мініпроєкту «Smart-лабораторія – центр здоров’я для всіх» обласного конкурсу «Ефективна медицина в громаді».

Нагадаємо, всього на обласний конкурс «Ефективна медицина в громаді» подано 41 заявку. Проєкт Печенізької селищної ради є одним з 31 переможців. Дякуємо Харківській обласній раді за співпрацю. Надзвичайно радіємо цій перемозі, оскільки сподіваємось, що реалізація проєкту виведе надання медичних послуг в громаді на якісно новий рівень.

Центр первинної медико-санітарної допомоги Печенізької селищної ради відвідала заступник голови Харківської обласної ради Валерія Мураєва, яка вручила директору КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги Печенізької селищної ради» Жадану Олександру сертифікат про його успішну реалізацію. Разом з медиками й гостями з роботою нового лабораторного обладнання ознайомились Олександр Гусаров – Печенізький селищний голова, Ірина Постнікова – голова Чугуївської районної ради, Анатолій Гацько- депутат Харківської обласної ради.

Загальна вартість проєкту склала майже пів мільйона гривень.

70% коштів профінансовано з обласного бюджету

29% з місцевого бюджету

1% – внесок партнерської організації.

__________________________________________

Відкриття мініпроєкту в часі збіглося з четвертою хвилею епідемії COVID-19. Зараз, коли суттєво зросла завантаженість лікарів, значення цього медичного обладнання неможливо переоцінити. 

Важливість цієї події відзначає Печенізький селищний голова Олександр Гусаров: «Коли ми проєкт, то відразу переслідували дві мети: СТВОРИТИ БЕЗПЕЧНЕ СЕРЕДОВИЩЕ ТА ПІДВИЩИТИ ЯКІСТЬ ДІАГНОСТИКИ в медичних закладах нашої громади. Оскільки, в зв’язку з епідемією, особливо гостро стоїть завдання ефективного очищення повітря, ми закупили рециркулятори. Це новітні бактерицидні установки закритого типу, де знезаражуюча лампа знаходиться в корпусі, а повітря прокачується через неї примусово. На відміну від традиційних ламп опромінення такі установки можуть працювати під час перебування людей у приміщенні і забезпечують захист від вірусних інфекцій на 90%. Також придбані нові лампи опромінення. ЦЕ ОБЛАДНАННЯ МИ ВСТАНОВИЛИ В УСІХ АМБУЛАТОРІЯХ І ФЕЛЬДШЕРСЬКИХ ПУНКТАХ ГРОМАДИ ДЛЯ ТОГО, ЩОБ ЗАХИСТИТИ ВІД ІНФЕКЦІЙНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ ПАЦІЄНТІВ ТА МЕДИЧНИЙ ПЕРСОНАЛ.

Також придбали додаткову партію пульсоксиметрів. В умовах пандемії – це життєво необхідні медичні прилади, які вимірюють рівень сатурації кисню в крові.

Окрім того, для наших медиків була проблемою утилізація небезпечних відходів, якими є використані шприци. Тому ми придбали деструктори шприців зі спалювачами голок. У порівнянні з механічними пристроями, де голки ріжуться, але все одно залишаються гострими, інфікованими і можуть бути причиною проникнення інфекції в організм людини, деструктор спалює голку, знезаражує її і руйнує шприц. Наразі ми забезпечили цими приладами усі наші ФАПи та амбулаторії».

Важливою частиною проєкту є придбання сучасного лабораторного обладнання: трьох аналізаторів, виготовлених за новітніми технологіями: гематологічний, біохімічний та аналізатор сечі. В комплект поставки входять також: ноутбук, принтер, центрифуга, стартові набори реагентів.

«Ми всі користуємося лабораторними послугами і хочемо, щоб вони були якісними, адже від них залежить точність діагностики. В селищі Печеніги знаходиться лабораторія Чугуївської лікарні ім.Кононенка. Але її засновником є Чугуївська міська рада, яка на договірних засадах надає послуги нашим лікарям. Лабораторія користується застарілим обладнанням. Це так звані фотометри та фотоколориметри, виготовлені ще за радянськими технологіями, які застаріли фізично, морально і не надають високої якості результатів.

Первинна ланка медицини, засновником якої є Печенізька селищна рада, взагалі до сьогодні не мала лабораторного обладнання.

Отже, завдяки проєкту ми забезпечили усіх сімейних лікарів доступом до якісної діагностики. Придбаний високотехнологічний комплекс обладнання забезпечить набагато більшу якість, точність, швидкість, ширший спектр показників аналізів, ніж надає лабораторія Чугуївської лікарні.

В цілому, завдяки придбаному обладнанню, ми суттєво підвищили спроможність первинної ланки медичної допомоги, яка наразі відіграє важливу роль у боротьбі з пандемією», – підсумував результати впровадження мініпроєкту Олександр Сергійович.