КОРИСТУЙТЕСЬ ІНТЕРНЕТОМ БЕЗПЕЧНО

Життя в сучасному світі не можливо уявити без інтернету. Сьогодні він увійшов в усі сфери життя: будьто професійна діяльність чи особисте життя. Завдяки інтернету можна, не виходячи з дому придбати продукти харчування, ліки, одяг, побутові товари, оплатити комунальні платежі, замовити їжу із закладів громадського харчування, знайти та орендувати приміщення тощо. Водночас, це привело до використання шахраями Інтернету задля шахрайських оборудок та вчинення крадіжок.

ЯК НЕ СТАТИ ЖЕРТВОЮ ШАХРАЇВ В ІНТЕРНЕТІ ТА ЩО РОБИТИ, ЯКЩО ВИ ПОТРАТИЛИ У ПАСТКУ?

Для того щоб не втрапити у пастки шахраїв, варто під час здійснення операцій в інтернеті дотримуватись таких правил:

1. Не вказувати власні персональні дані на неперевірених сайтах.

2. Нікому не повідомляти термін дії банківської карти та CVV-код.

3. Перевіряти гіперпосилання та наповнення сайту на відповідність офіційним даним компаній.

4. У разі отримання спірних листів чи повідомлень – не здійснювати ніяких оплат до встановлення обставин ситуації, що виникла.

5. Не робити передплат у неперевірених інтернет-магазинах.

6. Не користуватися неперевіреними оголошеннями щодо роботи, за яку обіцяють швидкий заробіток за внесення завдатку.

ЯКЩО Ж ВИ ТАКИ СТАЛИ ЖЕРТВОЮ ІНТЕРНЕТ-ШАХРАЇВ – НЕОБХІДНО ЗВЕРНУТИСЬ ДО НАЙБЛИЖЧОГО ВІДДІЛУ ПОЛІЦІЇ АБО ЗАТЕЛЕФОНУВАТИ 102.

Зберіть інформацію, що підтверджує факти вчинення щодо вас шахрайських дій: чеки про оплату, квитанції з банку про проведення грошових операцій, роздруківки оголошень, посилання на сайт тощо.

Зверніться до адміністратора сайту з метою блокування сторінки шахрая, а також зателефонуйте в банк, через який було здійснено платіжні операції та повідомте, що переказ здійснено на картку шахрая.

У разі притягнення винної особи до кримінальної відповідальності, ви можете звернутись до суду з цивільним позовом про відшкодування матеріальної та моральної шкоди.

Якщо потребуєте консультації з питань права Ви можете звернутися до Печенізького бюро правової допомоги, яке знаходиться за адресою: смт. Печеніги, провул. Богдана Хмельницького, 1-А (Центр зайнятості), 2 поверх, 5 кімната. А також, по телефону єдиної телефонної лінії системи безоплатної правової допомоги 0 800-213 103, та телефону 6-15-47.

Печенізьке бюро правової допомоги