Державна реєстрація земельної ділянки, на якій розташовано придбаний житловий будинок

Державна реєстрація земельної ділянки, на якій розташовано придбаний житловий будинок

(консультація за результатами надання правової допомоги громадянам)

До Печенізького бюро правової допомоги за правовою консультацією звернулась гр..Л., якій було відмовлено у присвоєнні кадастрового номера земельній ділянці під купленим житловим будинком у с.Манченки Харківської області у зв’язку тим, що земельна ділянка знаходиться поза межами населеного пункту і не входить до генерального плану забудови населеного пункту. Будинок було придбано більше 20 років тому, з приводу присвоєння кадастрового номера земельній ділянці гр..Л. зверталась до Державного земельного кадастру більше 5 років тому. Правовстановлюючим документом на земельну ділянку є державний акт так званого «старого зразка», без зазначення кадастрового номера.

Гр..Л. було надано консультацію в якій, зокрема, зазначалось, що після набуття права власності на нерухоме майно до нового власника переходить право власності на земельну ділянку, на якій вони розташовані, на тих самих умовах і в тому ж обсязі, що були у попереднього власника (ст. 120 ЗКУ та ст. 377 Цивільного кодексу України).

Верховний Суд України у своїй судовій практиці сформував правову позицію щодо наявності загального принципу цілісності об’єкта нерухомості із земельною ділянкою, на якій цей об’єкт розташований: «За цим принципом визначення правового режиму земельної ділянки перебуває в прямій залежності від права власності на будівлю та споруду. При цьому при застосуванні положень ст.120 ЗК в поєднанні з нормою ст.125 цього кодексу в набувача нерухомості право власності на земельну виникає одночасно з виникненням права власності на зведені на цій ділянці об’єкти.».

З моменту набуття права власності на нерухоме майно, новий власник такого майна стає власником або користувачем земельної ділянки, на якій знаходиться будівля.

Право власності на жилий будинок, будівлю або споруду попереднього власника або користувача припиняється автоматично, без оформлення  всіляких документів (постанова Вищого господарського суду України від 20.10.2015 у справі № 910/9813/15).

Також новий власник набуває прав на землю, незалежно від волі попереднього господаря чи органу, якщо земельна ділянка знаходилася у державній або комунальній власності. Вказана позиція підтверджується також постановою Вищого господарського суду України від 04.03.2015 у справі № 910/20603/13 і ч.ч.1, 2, 4 ст. 120 ЗКУ.

Гр..Л. було рекомендовано повторно звернутися для реєстрації земельної ділянки в Державному земельному кадастрі та отримання Витягу з Державного земельного кадастру про присвоєння кадастрового номера земельній ділянці до місцевого центру надання адміністративних послуг.

А також проінформовано, що відповідно до частини шостої статті 24 Закону України «Про державний земельний кадастр» підставою для відмови у здійсненні державної реєстрації земельної ділянки можуть бути тільки:

  • подання заявником документів, передбачених частиною четвертою цієї статті, не в повному обсязі;
  • невідповідність поданих документів вимогам законодавства;
  • знаходження в межах земельної ділянки, яку передбачається зареєструвати, іншої земельної ділянки або її частини.

Відмова в державній реєстрації земельної ділянки з підстав, не передбачених цією частиною, заборонена.

У разі відмови в державній реєстрації земельної ділянки державний кадастровий реєстратор повинен зазначити вичерпний перелік підстав для відмови у державній реєстрації земельної ділянки.

У разі повторного подання заяви про державну реєстрацію земельної ділянки не допускається відмова у здійсненні державної реєстрації з підстав, не зазначених у раніше наданій відмові (крім неусунення чи усунення не в повному обсязі заявником причин, що стали підставою для попередньої відмови, або якщо підстави для відмови у державній реєстрації виникли після попередньої відмови).

Таким чином, у випадку відмови у здійсненні реєстрації земельної ділянки заявнику необхідно переконатися у тому, що йому відмовлено з підстав встановлених законодавством. У разі відмови Державного кадастрового реєстратора у здійсненні державної реєстрації земельної ділянки з підстав не зазначених законодавством, заявник має право оскаржити таке рішення Державного кадастрового реєстратора до Держгеокадастру або до суду, протягом 30 календарних днів з моменту, коли заявнику стало відомо про прийняте рішення або з моменту отримання такого рішення від Державного кадастрового реєстратора.

Якщо потребуєте юридичної допомоги, Ви можете звернутись до відділу «Печенізьке бюро правової допомоги» Чугуївського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який надає безоплатно правові консультації, а також окремим категоріям громадян надає правову допомогу у зверненнях до суду за захистом своїх прав.

Печенізьке бюро правової допомоги знаходиться за адресою: смт.Печеніги, провул.Богдана Хмельницького, 1-А, 2 поверх, 5 кімната ( в приміщенні Центру зайнятості)ю. тел. (05765) 6 1547

Головний спеціаліст Печенізького
бюро правової допомоги Л.Чорномор