Запобігання торгівлі людьми

Семінар для безробітних та працівників Служби зайнятості проведено 12 травня 2021 року головним спеціалістом відділу «Печенізьке бюро правової допомоги» Чугуївського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Любов Чорномор, на якому розглядалось питання запобігання торгівлі людьми.

Присутнім на семінарі було роз’яснено, що саме законодавством України вважається торгівлею людьми. Зокрема це можуть бути: примусова безоплатна праця, примусове зайняття проституцією, експлуатація дитячої праці, примусова трансплантація органів або примусове донорство, жебрацтво, втягнення особи в злочинну діяльність, експлуатація дитячої праці, усиновлення в комерційних цілях. Що в ситуацію, коли люди стають об’єктом торгівлі можна потрапити шукаючи роботу, через особисті стосунки, як за межами країни, так і в середині країни.

Також учасники семінару були ознайомлені із застережними заходами, які варто вжити, щоб не стати жертвою торгівлі людьми. Зокрема, працевлаштовуватись тільки через фірми, які мають ліцензію на зайняття таким видом діяльності; завжди критично оцінювати інформацію; нікому не довіряти свої документи; оформити самостійно відповідну візу для виїзду за кордон: студентську, робочу чи туристичну; уважно читати контракти на працевлаштування; залишити вдома адреси і телефони місця перебування за кордоном; дізнатись номери телефонів українських посольств, для того, щоб мати змогу звернутись по допомогу у складній ситуації.