З ДНЕМ ДОНОРА!

Всесвітній День донора крові – досить нове свято, яке відзначає багато країн. Воно було засновано під егідою ООН в травні 2005 року на Всесвітній асамблеї охорони здоров’я в Женеві. Відзначають його 14 червня.

Донор від латинського donare – «дарувати». Тому кожен донор, який здає кров, робить свій безцінний внесок у добру справу – порятунок людських життів.

Мета проведення Всесвітнього дня донора крові:

– забезпечити платформу для вшанування людей, що добровільно здають кров з альтруїстичних спонукань і без будь-якої грошової винагороди, і для вираження подяки таким людям; просувати і підтримувати створення ефективних національних програм донорства крові та ліквідацію залежності від сімейного і платного донорства крові; просувати і підтримувати національні заходи для вшанування і стимулювання добровільного безоплатного донорства крові; розширювати обізнаність громадськості щодо необхідності регулярного донорства крові протягом усього року з тим, щоб підтримувати достатні запаси крові для всіх пацієнтів, які потребують переливання тощо.

Що необхідно знати, аби стати донором та врятувати життя людей?

Донором може бути кожна здорова людина у віці від 18 років. Не допускаються до здавання крові особи, які страждають гострими і хронічними захворюваннями. Крім медичних показань до донорства не допускаються особи, які перебувають на обліку в наркологічному, шкірно-венерологічному і туберкульозному диспансерах.

Добровільна здача крові — це почесна і благородна справа, адже саме донори ціною своєї власної крові рятують життя іншим, часто, навіть незнайомим людям. Донор дарує можливість одужання, ще один день народження, ще один шанс на життя. Це свято – ще один шанс міжнародної спільноти закликати людей до відповідальності одне перед одним і надання посильної допомоги тим, хто її потребує.

Шановні донори, вітаємо всіх вас зі святом! Велика вдячність вам за те, що ви даруєте людям надію на порятунок, бо життя людини – найвища цінність, а порятунок його – найвища честь для тих, хто долучається до цього. Бажаємо вам добра, благополуччя і миру, будьте завжди здорові та горді за те, що подарували життя іншій людині.

Пропонуємо всім долучатися до донорства, адже набуття цього статусу є свідченням відповідального ставлення до свого здоров’я, активної життєвої позиції та можливості принесення користі суспільству!