Які документи засвідчують, що людина отримала щеплення від Covid-19

1. Громадяни, які щепилися вакциною проти Covid-19, можуть одержати Міжнародне свідоцтво про вакцинацію. Таке свідоцтво можна отримати тільки в паперовій формі після щеплення другою дозою вакцини у будь-якому медичному закладі, підключеному до електронної системи охорони здоров’я, зокрема, і в сімейного лікаря.

Міжнародне свідоцтво про вакцинацію – це документ про зроблені щеплення, який відповідає міжнародним медико-санітарним нормам, затвердженим Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ). У такі свідоцтва вносяться дані про щеплення проти грипу, поліомієліту, кору та інших інфекційних захворювань, зокрема і проти Covid-19.

Міжнародне свідоцтво про вакцинацію заповнюється українською, а також англійською або французькою мовами. Тому для його оформлення слід надати копію закордонного паспорта для правильного введення інформації, що важливо при перетині кордону. Термін дії свідоцтва – 1 рік, із можливістю продовження.

В Україні отримати таке свідоцтво можуть громадяни, які повністю прищепилися проти COVID-19 вакцинами, схваленими ВООЗ. У нас в країні це: Pfizer, Moderna, CoronaVac та AstraZeneca кількох виробників.

Важливо: свідоцтво дає право на перетин кордону та в’їзд не до всіх країн, а лише до тих, які його визнають!

2. З 1 липня 2021 р. Європейський Союз поступово вводить цифровий ковідний паспорт, який поки що необов’язковий, але є новим необхідним документом для громадян, які подорожують. Офіційна назва паспорта вакцинації – Digital Green Certificate, що в перекладі означає «цифровий зелений сертифікат».

Він стане єдиним для всіх країн ЄС документом, що засвідчує факт щеплення, негативного ПЛР-тесту або нещодавно перенесеного захворювання на Covid-19. Головна мета введення паспорта вакцинації полягає в тому, щоб уникнути труднощів, які виникали у людей минулого року, коли кожна країни вводила свої внутрішні правила для перетину кордону іноземцями.

Заявлено, що «зелений сертифікат» можна отримати безкоштовно, інформація в ньому буде зазначена двома мовами – національною та англійською.

В Україні отримати паспорт вакцинації можна буде за допомогою електронного додатку «Дія» або в паперовій формі в медичних закладах у сімейного лікаря. Він буде містити QR-код з усією необхідною інформацією. Цей документ стане відображенням медичних записів про людину: чи отримала вона щеплення від коронавірусу, чи перехворіла нещодавно на Covid-19, чи пройшла ПЛР-тестування.

Варто зазначити, що, згідно зі ст.10 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я», кожен громадянин має піклуватися про своє здоров’я і здоров’я дітей, не шкодити здоров’ю інших громадян, проходити медичні профілактичні огляди і робити щеплення. Водночас, у ст. 43 цього ж Закону говориться, що пацієнт повинен дати згоду на будь-яку медичну допомогу, зокрема й на щеплення (крім випадків прямої загрози життю).

Чугуївський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги