Як запобігти захворюванням на гострі кишкові інфекції!

Печенізький відділ

Головного управління

Держпродспоживслужби

в Харківській області інформує

Як запобігти

захворюванням на гострі кишкові інфекції!

Питання профілактики гострих кишкових інфекційних хвороб, таких як сальмонельоз, дизентерія, гострі ентероколіти, вірусний гепатит А, норо- та ротавірусні кишкові інфекції не втрачає актуальності. Вони займають особливе місце серед інфекційних хвороб і за своєю розповсюдженістю поступаються місцем лише респіраторним захворюванням.

Джерелом інфекції при гострих кишкових захворюваннях є хвора людина (особливо небезпечні для оточуючих хворі, що переносять захворювання в легкій, “стертій” формі, бактеріо-вірусоносії (людина, яка виділяє збудників, але сама не хворіє).

Саме в цей час діють фактори, що сприяють зараженню: поява в раціоні свіжих овочів, фруктів, збільшення кількості мух, масове спілкування населення, виїзд на відпочинок за межі постійного місця проживання, купання у відкритих водоймах. Найчастіше, причиною захворювань можуть бути неякісні молочні продукти, ковбасні та м’ясні вироби, яйця, кулінарні вироби, овочі та фрукти. При цьому, найнебезпечнішими для вживання є ті, які придбані на стихійних ринках, проїжджих частинах вулиць, тобто реалізувались з порушеннями санітарних вимог та правил торгівлі.
У теплу пору створюються сприятливі умови і для збереження збудників кишкових інфекцій у зовнішньому середовищі, і для їх розмноження в продуктах харчування. Все це робить воду і їжу небезпечними в епідеміологічному відношенні.   

Тому, з метою профілактики гострих кишкових захворювань необхідно:

    • обов’язково піддавати термічній обробці продукти, якщо по технології це можливо і вимагається;
    • ретельно мити та обробляти свіжі овочі;
    • зберігати продукти, що швидко псуються тільки в холоді;
    • дотримуватись правил особистої гігієни;
    • не купувати продукти на стихійних ринках та невстановлених місцях;
    • не вживати харчові продукти, що викликають у Вас сумніви щодо їх якості;
    • не частувати дітей продуктами, які не сумісні для їхнього віку;
    • батькам, у яких немовлята знаходяться на штучному годуванні, в обов’язковому порядку використовувати продукти тільки дитячого харчування та порцію одного разу використання. Це є обов’язковим, оскільки трапляються випадки коли дітей раннього віку частують ковбасою сумнівної якості, не відвареними сардельками, млинцями з вітчиною, куркою гриль, салатом із свіжих овочів.

   Крім того, при купівлі дитячого харчування у фасованих упаковках (йогуртів, сирків, соків, напоїв та інших) обов’язково вивчіть етикетку, де вказується термін придатності, склад харчового продукту та рекомендації, щодо його вживання для певної вікової категорії.

 При появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, головний біль, інтоксикації, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) своєчасно звертатися за медичною допомогою.