ЯК ВБЕРЕГТИСЬ ВІД ПЕРЕОХОЛОДЖЕННЯ ТА ОБМОРОЖЕННЯ – ПОРАДИ ВІД МЕДИКІВ

У зв’язку зі значним похолоданням, яке прогнозують синоптики, КП «Печенізький центр первинної медико-санітарної допомоги» нагадує про правила безпеки у морозну погоду та як вберегтись від переохолодження та обмороження:

  • Одягайтеся тепло та багатошарово.
  • Захищайте відкриті ділянки шкіри.
  • Уникайте тісного одягу та взуття, щоб зберегти тепло і уникнути обмороження.
  • Поїжте перед виходом на вулицю, бажано щось висококалорійне.
  • Заходьте кожну годину у тепле приміщення, якщо ви проводите цілий день на вулиці.
  • Зробіть прості вправи для рук або ніг, аби посилити кровообіг у замерзаючих судинах. Так само рухайте пальцями ніг.
  • Відмовтесь від алкоголю та куріння. Спиртні напої розширюють судини на поверхні тіла, що призводить до швидких втрат тепла. А це заважає судинам оберігати від тепловтрат внутрішні органи. Нікотин також не найкращий помічник у боротьбі з холодом через свій згубний вплив на стінки судин.
  • Не торкайтесь металу та відмовтесь від металевих прикрас. Ви ризикуєте обморозити шкіру у місці контакту.

Ознаки переохолодження: тремтіння, оніміння, виснаження, втрата пам’яті, нечітка вимова, млявість, сонливість. У дітей ознаки переохолодження можна помітити, якщо шкіра яскраво-червона та холодна, а вони самі дуже мляві.

Перша допомога при переохолодженні проста – зайти у тепле приміщення, зігрітися, випити теплий напій та поїсти. Якщо ж температура тіла нижча за 34 градуси, то потрібна госпіталізація.

Обмороження – ушкодження ділянок тіла внаслідок впливу низької температури. Найуразливішими є відкриті ділянки шкіри: ніс, вуха, щоки, підборіддя, пальці рук або ніг. Якщо ви помітили симптоми обмороження (білий або сіро-жовтий колір ділянок шкіри, тверда на дотик, воскова шкіра, оніміння) – негайно зверніться до лікаря.

НЕ МОЖНА чіпати обморожені ділянки тіла, розтирати шкіру снігом, опускати уражені кінцівки у гарячу воду та прикладати їх до батареї. Це може призвести до більшого ураження.

ПЕЧЕНІЗЬКИЙ ЦЕНТР ПЕРВИННОЇ МЕДИКО-САНІТАРНОЇ ДОПОМОГИ