ЩОДО ВИПЛАТИ ЩОРІЧНОЇ ГРОШОВОЇ ДОПОМОГИ ДО 5 ТРАВНЯ

Згідно Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та Закону України «Про жертви нацистських переслідувань» щорічно до 5 травня учасникам бойових дій та прирівняним до них особам, особам з інвалідністю внаслідок війни та деяким іншим категоріям громадян виплачується разова грошова допомога. В 2020 році така грошова допомога виплачувалась у розмірі визначеному постановою Кабінету Міністрів України від 19 лютого 2020 року № 112 «Деякі питання виплати у 2020 році разової грошової допомоги передбаченої Законами України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» і «Про жертви нацистських переслідувань»» виходячи з фінансових можливостей держави.

В той же час, 27 лютого 2020 року рішенням Конституційного Суду України визнано неконституційним та таким, що спричинює юридичну невизначеність у сфері надання пільг ветеранам війни, окреме положення пункту 26 розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України у частині, яка передбачає, що норми і положення статей 12, 13, 14, 15 і 16 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22 жовтня 1993 року № 3551-ХІІ застосовуються у порядку та розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів України, виходячи з наявних фінансових ресурсів державного і місцевих бюджетів та бюджетів фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування.

У Рішенні Верховного Суду України у зразковій справі № 440/27225/20, Верховний Суд України дійшов висновку, що щорічна разова грошова допомога до 5 травня повинна виплачуватись у розмірах, передбачених Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» в редакції Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»» від 25.12.1998 року, яким передбачені значно більші розміри допомоги.

Будь-які рішення, дії чи бездіяльність суб’єктів владних повноважень, зокрема щодо виплати разової щорічної грошової допомоги до 5 травня, можуть бути оскаржені до адміністративного суду.

Нагадуємо, що відділ «Печенізьке бюро правової допомоги» Чугуївського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги надає безоплатно правові консультації, а також окремим категоріям громадян, в тому числі учасникам бойових дій, надає правову допомогу у зверненні до суду за захистом своїх прав.

Печенізьке бюро правової допомоги знаходиться за адресою: смт.Печеніги, провул. Богдана Хмельницького, 1-А, 2 поверх, 5 кімната (в приміщенні Центру зайнятості) тел. (05765) 6-15-47

Головний спеціаліст Печенізького бюро правової допомоги,
Любов Чорномор