ПЕЧЕНІЗЬКИЙ ВІДДІЛ ГОЛОВНОГО УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ В ХАРКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ІНФОРМУЄ

Щодо профілактики Африканської чуми свиней (АЧС)

Африканська чума свиней (АЧС) — високозаразна інфекційна хвороба. Вона за дуже короткий термін знищує все поголів’я у господарстві.

Вперше АЧС з’явилася в Україні у 2012-му.

Станом на теперішній час зареєстровано 543 випадки. І, судячи з усього, відсутня достатня впевненість, що на цьому може все скінчитись.

Чому ж навколо «свинарської» проблеми стільки галасу? Річ у тім, що від хвороби немає вакцини, а оскільки вона високозаразна, то гине усе без виключення поголів’я. Відповідно, це сотні втрачених гривень. До того ж, країні, де виявили АЧС, можуть заборонити експортувати не лише м’ясну продукцію, а й зернові, що у випадку України може стати крахом економіки.

Нині в інформаційному просторі можна знайти багато новин про африканську чуму свиней. Частина з них — недостовірні і націлені на поширення паніки. А до неї вдаватися ні в якому разі не можна! Треба чітко розуміти, що це за хвороба та як від неї вберегтися.

Далі — факти, які повинен знати кожен.

Насамперед, пам’ятайте, — африканська чума НЕ загрожує людині. Вона вражає виключно тварин, зокрема свиней (диких та свійських).

Інкубаційний період АЧС триває від 3 до 12 діб.

Вірус хвороби може зберігатися в:

  • м’ясі інфікованих свиней до півроку.
  • охолоджених тушах (4 °C) — півроку, у замороженому м’ясі (—20 °C) — безкінечно.
  • копченій ковбасі впродовж 5 місяців і більше.
  • ґрунті залежно від пори року: до 4 місяців (літо-осінь), до 8 місяців (осінь-весна).
  • при 50 °С вірус гине впродовж години.
  • вірус АЧС виживає і за несприятливих умов: висихання та гниття.
  • умовах свинарського господарства з середньою температурою 24 °С вірус може успішно зберігатися до 3-4 місяців.

  Як свині можуть заразитися?

  • контакт здорових і хворих тварин;
  • через працівників господарства — вірус може «засідати» на взутті, одязі, інструментах. Особливий ризик — коли тримають свиней удома;
  • ерез транспортні засоби, водіїв;
  • через м’ясні продукти чи згодовування внутрішніх органів інфікованої туші свині;
  • через заражений вірусом корм, підстилку;
  • через механічні вектори, в основному гризуни.

  Як вберегти поголів’я від АЧС?

  • Щодня оглядайте тварин.
  • Не купуйте корми і кормові добавки невідомого походження в невстановлених торгових місцях.
  • Не згодовуйте тваринам харчові відходи і відходи, отримані після забою свиней; виключте з раціонів інгредієнти тваринного походження.
  • Не купуйте живих свиней, м’ясо і м’ясопродукти у неустановлених торгових точках, без ветеринарних супроводжуючих документів; не завозьте/вивозьте свиней і продукцію свинарства без дозволу державної ветеринарної служби.
  • Регулярно чистьте та дезінфікуйте виробничі приміщення.
  • Проводьте заходи із боротьби з гризунами та комахами.
  • Не допускайте відвідувати виробничі приміщення стороннім.
  • Утримуйте свиней в закритих приміщеннях або надійно обгороджених, ізольованих місцях, не допускайте вільного вигулу свиней, контакту з іншими тваринами.
  • Не проводьте подвірний забій і реалізацію свинини без ветеринарного передзабійного огляду тварин і ветеринарно-санітарної експертизи м’яса та продуктів забою фахівцями державної ветеринарної служби.
  • Після відвідин лісу, продезінфікуйте одяг та взуття, помийте руки з милом, а краще — прийміть душ.
  • Якщо полюєте на диких кабанів, ні в якому разі не згодовуйте їхні рештки домашнім свиням.

  Що робити при підозрі на АЧС?

При підозрі на африканську чуму свиней слід відразу звернутись до Печенізького відділу Держпродспоживслужби в Харківській області або

Печенізької районної державної лікарні ветеринарної медицини

за тел. 6-10-57.

САМОЛІКУВАННЯ ТВАРИН КАТЕГОРИЧНО ЗАБОРОНЕНО!!!