НА ХАРКІВЩИНІ ТРИВАЄ ОСІННЯ ПЕРОРАЛЬНА ІМУНІЗАЦІЯ ДИКИХ ТВАРИН ПРОТИ СКАЗУ

Відповідно до наказу Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів від 06 серпня 2021 року № 532 «Про організацію заходів проведення осінньої кампанії з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин у 2021 році» у І декаді листопада 2021 року на території Харківської області проводиться кампанія з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу. Розподіл приманок з вакциною відбуватиметься шляхом розкидання із літаків над лісовими та польовими угіддями Харківської області, за винятком територій, які підпадають під заборону польотів літаків (зону NOTAM).

Наголошуємо, що приманка є безпечною для людей і тварин. Вона має вигляд невеликих брикетів розміром із сірникову коробку, має запах м’ясокісткового борошна, всередині містить желеподібну капсулу з вакциною проти сказу.

Звертаємось до мешканців громади з порозумінням поставитись до заходів з вакцинації диких м’ясоїдних тварин:

    • при виявленні принад не брати їх руками і не переносити з місця на місце чи забирати додому;
    • застерегти дітей, що у разі виявлення принад з вакциною гратись ними заборонено;
    • не розламувати та не розбивати виявлені принади з вакциною.

До відома:

Сказ – особливо небезпечне вірусне захворювання, спільне для тварин та людей. При захворюванні вражається центральна нервова система, недуга супроводжується паралічами і завжди закінчується смертю.

Поширюють сказ у природі найчастіше лисиці, а також єнотовидні собаки, борсуки, вовки та безпритульні собаки і коти.

Складна епізоотична ситуація щодо сказу як в Україні, так і в Харківській області вимагає радикальних заходів, серед яких одне з основних місць займає пероральна імунізація диких м’ясоїдних тварин. Ефективність щеплення вже доведено як в експериментальних, так і в польових умовах.

Дані заходи забезпечать створення благополучного середовища щодо захворювання на сказ серед диких тварин, котрі є основними розповсюджувачами збудника сказу.