Ботулізм та його профілактика

Печенізький районний відділ
Головного управління Держпродспоживслужби
в Харківській області

З початку 2021 року в Україні зареєстрували два летальні випадки ботулізму.

У Хмельницькій області внаслідок отруєння консервованими грибами домашнього виготовлення помер дорослий.

Симптоми захворювання проявилися на п’ятий день після вживання продукту. По медичну допомогу хворий у важкому стані звернувся ще через чотири дні. Після встановлення діагнозу пацієнту було введено протиботулічну сироватку, та, на жаль, наступного дня він помер.

В Одесі від ботулізму помер чоловік. Епідрозслідування виявило, що збудник хвороби був у в’яленій рибі (товстолобик) домашнього приготування, яку придбали на стихійному ринку.

Перші симптоми захворювання — першіння в горлі, двоїння в очах, головний біль, нудота — з’явилися наступного дня після вживання продукту. Вночі почалися двоїння в очах, птоз (опущення повіки), багаторазова блювота, на підставі чого було викликано карету швидкої допомоги. На жаль, хворий помер через дві години після госпіталізації.

Усього в Україні з початку року зареєстрували 12 випадків ботулізму.

Ботулізм — це інфекційне захворювання з гострим характером перебігу. Хвороба виникає в результаті вживання в їжу продуктів харчування, які заражені токсином ботулізму, а також самими збудниками захворювання.

Збудник хвороби розмножується в харчових продуктах без доступу кисню, що зумовлено порушенням технології виготовлення продукції.

Основними клінічними ознаками ботулізму є неврологічні розлади – порушення зору (двоїння або туман в очах, невиразність мови, може бути важко ковтати, відчуття сухості в роті, м’язова слабкість). Першими проявами ботулізму можуть бути короткочасні симптоми загальної інфекційної інтоксикації: пронос, блювота, незначне підвищення температури, боль в животі. Важкі форми захворювання характеризуються різким пригніченням функції дихальних м’язів, внаслідок чого за відсутності адекватної терапії смерть зазвичай настає від дихальної недостатності .

Інкубаційний період може тривати від 2-3 годин до 10 днів.

Ботулізм є смертельним захворюванням у разі відсутності своєчасного специфічного лікування.

З метою уникнення захворювання на ботулізм необхідно дотримуватись наступних правил:

  • не вживати в їжу підозрілі продукти харчування;

  • не купувати продукти харчування на стихійних ринках та у невідомих осіб;

  • не вживати продукти харчування невідомого походження та виробництва;

  • не вживати в їжу рибу в’ялену та сушену домашнього приготування та придбану у невідомих осіб в несанкціонованих місцях торгівлі;

  • у домашніх умовах не рекомендується консервувати гриби, м’ясо, рибу, зелень;

  • при виникненні будь-яких ознак захворювання на ботулізм слід не зволікати, не займатися самолікуванням, а терміново звертатися за медичною допомогою.