3 березня відзначається Всесвітній день миру для письменника

Неможливо уявити собі сучасне життя без літератури. Навіть ті, для кого читання не є улюбленим дозвіллям, стикаються з літературними творами, адже сценарій до фільму, стаття в журналі або газеті – це теж праця письменника.

12–18 січня 1986 року на 48-му міжнародному конгресі учасники ПЕН-клубу (абревіатура від англійських слів «Poets, Playwrights, Essayistsand Novelists» — «поети, драматурги, есеїсти, романісти») прийняли рішення оголосити 3 березня Всесвітнім днем миру для письменника.

Воно закликає працівників «слова» виступати проти негативних аспектів демократичного друку, утриматись від неправдивих публікацій, навмисних фальсифікацій, умисного викривлення фактів та тенденційної безчесної їх інтерпретації заради політичних, групових та особистих інтересів.

У деяких країнах це свято розширило заявлений спектр. Називається просто День письменника і є приводом для вшанування літературних діячів, які проявили себе. На печенізькій землі в с. Мартове народився талановитий письменник, прозаїк, поет Петро Пантелійович Василенко. Його твори – Хрещатий барвінок, Печенізьке поле, Калина-гордовина, Поклик зозулі, Поле бою, Бусова земля, Чумацький шлях та інші, читають і знають далеко за межами України.