УВАГА! В IV КВАРТАЛІ 2020 РОКУ В ПЕЧЕНІЗЬКОМУ РАЙОНІ ТРИВАТИМЕ КАМПАНІЯ З ПЕРОРАЛЬНОЇ ІМУНІЗАЦІЇ ДИКИХ М’ЯСОЇДНИХ ТВАРИН ПРОТИ СКАЗУ

Розповсюдження приманок з вакциною відбудеться шляхом наземного розподілу в лісових та польових угіддях Печенізького району в жовтні, листопаді та грудні 2020 року.

Прохання до мешканців: при виявленні приманок – не брати їх руками і не переносити з місць розкладання!

Приманка безпечна для людей і тварин; має вигляд невеликих брикетів розміром із сірникову коробку із запахом м’ясокісткового борошна. Усередині – желеподібна капсула з вакциною проти сказу.

Дані заходи забезпечать створення благополучного середовища щодо захворювання на сказ серед диких тварин, котрі є основними розповсюджувачами збудниками сказу.

Довідково:

Печенізький районний відділ Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області повідомляє, що епізоотична ситуація по сказу як в області, так на території району залишається напруженою. Щороку від сказу гинуть сотні тварин. На жаль, хворіють та помирають люди. Проводиться вакцинація сприятливих свійських тварин але небезпека приходить з дикої фауни, від тварин, яких неможливо ізолювати і піддати класичним щепленням. Досвід країн Європейського Союзу переконливий – лише пероральна вакцинація гарантує створення імунного фону в диких м’ясоїдних тварин. Науковцями розроблено ефективні вакцини і опрацьовано методики вакцинації, які дають змогу охопити наявне поголів’я диких тварин та досягти бажаних результатів.

Вакцини створюють специфічний імунітет при пероральному застосуванні, не викликають захворювання у молодих тварин, не виділяють вакцинний вірус зі слиною, безпечні для інших тварин, безпечні для людини і природнього середовища.