ОСОБЛИВОСТІ ПРИЙНЯТТЯ СПАДЩИНИ У РАЗІ ВІДСУТНОСТІ НОТАРІУСА ЗА МІСЦЕМ ВІДКРИТТЯ СПАДЩИНИ

Відповідно до частини першої статті 1220 Цивільного кодексу України спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою.

Так, місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця.

Так, за загальним «класичним» правилом, особа, яка за законом має право прийняти спадщину повинна звернутися протягом 6 місяців до приватного нотаріуса або державного нотаріуса, який працює у державній нотаріальній конторі з відповідною заявою.

В свою чергу, нотаріусом за місцем відкриття спадщини на підставі поданої заяви заводиться спадкова справа. Заведена спадкова справа підлягає обов’язковій реєстрації у Книзі обліку і реєстрації спадкових справ, Алфавітній книзі обліку спадкових справ та в Спадковому реєстрі.

Оскільки кінцевою процедурою оформлення спадщини є видача свідоцтва про право на спадщину, то спадкова справа вважається закінченою за датою видачі свідоцтва про право на спадщину.

Проте, як свідчить практика, виникають ситуації, коли нотаріус через об’єктивні причини, наприклад, зупинення нотаріальної діяльності або тимчасове блокування доступу до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, позбавлений можливості завершити провадження по заведеній ним спадковій справі.

У разі, якщо ви опинились в такій ситуації, коли нотаріус, до якого ви звертались з заявою про прийняття спадщини, не може завершити процес переходу спадкових прав та видати вам відповідно свідоцтво про право на спадщину внаслідок об’єктивних обставин (хвороба, припинення нотаріальної діяльності, тощо), не слід засмучуватися, оскільки вихід із такої ситуації є.

Зазначена проблема регулюється Порядком вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженим Наказом Міністерства юстиції України 22.02.2012  № 296/5, зокрема підпунктами 2.7 – 2.12 пункту 2 глави 10 розділу ІІ Порядку.

Для вирішення спірного питання щодо завершення процедури отримання свідоцтва про право на спадщину вам необхідно буде звернутися в межах одного нотаріального округу до іншого приватного нотаріуса або державного нотаріуса, який працює в державній нотаріальній конторі, з відповідною заявою про передачу спадкової справи.

З метою отримання більш детальної інформації про порядок та механізм передачі спадкової справи від одного нотаріуса до іншого, ви маєте право звернутись до СХІДНОГО МІЖРЕГІОНАЛЬНОГО УПРАВЛІННЯ МІНІСТЕРСТВА ЮСТИЦІЇ ( 61002, м. Харків, вул. Ярослава Мудрого, 16), тел. (057) 751 81 71, (057) 751 81 68.

ВЛАДИСЛАВ ЛАЗЬКО – начальник відділу юридичного та кадрового забезпечення Печенізької селищної ради